De betekenis van bloemen in het bruidsboeket

De bloemen die je kiest voor het bruidsboeket en de corsages zul je waarschijnlijk afstemmen op de trouwkleding of op jouw persoonlijke voorkeur. Hierbij zul je niet direct denken aan de betekenis van die bruidsbloemen. Maar heel veel bloemen hebben een diepe betekenis. Op deze pagina hebben we een aantal bloemen met hun betekenis voor je op een rij gezet. Niet alle bloemen zijn geschikt voor een trouwboeket, maar als je het leuk vind om toch iets met die betekenis te doen dan kun je met die bepaalde bloemen een leuk boeket ter decoratie laten maken voor in de kerk, de trouwlocatie of bij het gastenboek e.d.
Niet iedere betekenis is even positief maar die bloemen halen dan ook niet jouw bruidsboeket.


Acacia_in_bruidsboeketAcacia

verbondenheid en innige vriendschap
Acacia's hebben vaak samengestelde bladeren 1 blad bestaat uit meerdere blaadjes. Gewoonlijk zijn de takken zo ineengestrengeld met die van de ernaast staande acacia's dat ze een ondoordringbaar struikgewas vormen. De acacia kan zo'n 6 of 8 m hoog worden, maar komt vaak ook slechts als struik voor. 

Amaryllis_bruidsboeketAmaryllis

betoverende schoonheid, ontzag en bewondering
Amaryllis is een bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het geslacht is vernoemd naar een herderin uit de idyllen van de Griekse schrijver Theocritus en een pastorale van de Romeinse schrijver Vergilius. Het geslacht werd oorspronkelijk door Carolus Linnaeus veel ruimer opgevat dan tegenwoordig. 

AnemoonAnemoon

verwachting, attentheid en zorgzaamheid
Anemonen zijn kruidachtige planten. Ze hebben gelobde bladeren en grote bloemen met kelkbladeren. De naam Anemone gaat terug in de oudheid. Anemona was een nymph aan het hof van de godin Flora. Volgens de sage zou Floras Zephyr verliefd op Anemona zijn geworden, waardoor de jaloerse godin haar in een bloem veranderde. 

AnjersAnjers

het verschil
Anjers zijn overblijvende of zelden eenjarige, kruidachtige planten. De bloemkelk is buisvormig, vijftallig en aan de oorsprong omgeven door twee, of meerdere bladeren. De bloemblaadjes zijn gekerfd of gespleten. De bloem heeft tien meeldraden en twee stampers. De wilde anjer is paarsroze. De gekweekte is er in vele kleuren en tweekleurig. 

AsterAster

symbool der liefde
Het geslacht Aster hoort tot composietenfamilie. Vanwege de mooie bloei (in bloemhoofdjes) zijn er veel cultivars als tuinplant gekweekt. In Nederland en België komen de volgende soorten voor: Gladde aster, Kleine aster, Nieuw-Nederlandse aster, Smalle aster, Zulte en de Kalkaster. Van deze soorten zijn alleen de zulte en de kalkaster inheems. 

Chrysant_geelChrysant (geel)

voorzichtige liefde
Chrysanthemum is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). De naam stamt uit het Grieks: 'chrys-' dat is goud en '-anthemon' is bloem. De chrysant wordt steeds meer gebruikt voor decoratieve toepassingen vanwege de goede houdbaarheid en diversiteit aan kleuren en typen die verkrijgbaar zijn. 

DahliaDahlia

weelde, uitbundigheid en pracht
Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie. Het geslacht omvat een tiental soorten, die in het wild in Mexico groeien. De oorspronkelijke dahlia's zijn kale, opgaande, planten met langwerpige, knolachtige wortels. De bladeren zijn verschillend van soort tot soort. De gekweekte dahlia's zoals wij die allemaal kennen zijn zonder uitzondering hybriden. 

GardeniaGardenia

vreugde
De Gardenia is een plant uit de sterbladigenfamilie. Het is een dichte struik. De plant wordt meestal niet hoger dan 2 m, maar in het wild soms wel 12 m hoog. De bladeren zijn tegenoverstaand, glanzend donkergroen, soms met gele of witte vlekken, eivormig tot langwerpig. Aan de voet van de bladstelen zit een breed driehoekig steunblaadje. 

GeraniumGeranium

ontmoeting en vriendschap
De geranium is een geslacht uit de familie Geraniaceae. Tot dit geslacht behoren 220 tot 280 soorten, waarvan de meeste soorten oorspronkelijk in Namibië en Zuid-Afrika voorkomen. Er komen ook soorten voor in tropisch Afrika, Voor-Azië, Australië en op sommige eilanden in de Indische Oceaan. 

gipsGips

een vruchtbaar huwelijk
Gypsophila (gips) is een geslacht van planten in de Anjerfamilie. Het geslacht wordt in het Nederlands gipskruid genoemd. Het geslacht kent 80 tot 100 soorten. De planten zijn in het algemeen kalkminnend. De botanische naam is afgeleid van de griekse woorden gupsos = krijt en philos is liefhebben. 

IrisIris

ik heb een boodschap voor jou
De bloemen kunnen in kleur variëren van goudgeel, tot wit, blauw, lavendel en paars. Roze en abrikooskleurige irissen zijn gekweekt binnen sommige soorten. Alle irissen hebben lange stelen en bloemen met zes kroonbladeren, waarvan drie naar beneden wijzen en drie rechtop staan. Bij sommige kleinere soorten wijzen de kroonbladeren allemaal naar buiten. 

JasmijnJasmijn

sensuele liefde, vriendschap en naastenliefde
Jasminum is een geslacht uit de olijffamilie. De naam is afkomstig van het Perzische Yasmin, dat 'geschenk van God' betekent. Verschillende jasmijnsoorten worden gekweekt. De grootbloemige jasmijn en de Arabische jasmijn worden gekweekt en worden gebruikt in parfums. Jasmijnbloemen worden gebruikt in jasmijnthee. 

KlimopKlimop

echtelijke kracht
Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige liaan uit de klimopfamilie (Araliaceae). De plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels aan vastklampt. Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen). 

LelieLelie

je bent lief
Lelie (Lilium) is een geslacht van de kruidachtige planten, behorend tot de leliefamilie. Er zijn meer dan 100 soorten, waarvan de meeste voorkomen op het Noordelijk Halfrond. De planten uit het geslacht zijn vooral bekend als tuinplanten. Sommige soorten hebben eetbare bollen. De soorten uit het geslacht Lilium staan bekend als de ware lelies. 

Lelietje-van-dalenLelietje van dalen

geluk
De bladeren zijn breed elliptisch, gesteeld en onbehaard. Ze staan met z'n tweeën bijeen. Onder aan de plant bevindt zich een schede van papierachtige bladen. De bloem is wit, klokvormig en ruikt lekker. De bloemen worden circa 8 mm lang. Er vormt zich een naar één kant gekeerde tros van zes tot twaalf bloemen. Deze bloeit in mei en juni. 

Lotus-flowerLotusbloem

zuiverheid, waarheid en spiritualiteit
De Lotusbloem komt oorspronkelijk uit Indonesië en India, maar groeit ook in Japan, het zuidoosten van de VS, Suriname, Thailand, China en Australië. De lotus is een speciale bloem vanwege het gele schijfje in het midden. Als ervoor gezorgd wordt dat de wortelstokken niet bevriezen, kan de plant ook wel in een gematigd klimaat overleven. 

MadeliefjeMadeliefje

onschuld, trouw, reinheid en maagdelijkheid
Het madeliefje is een kleine, kruidachtige, overblijvende plant uit de composietenfamilie die tot 15 cm hoog wordt. Madeliefjes planten zich ongeslachtelijk voort doordat zich in de oksels van de bladeren zijstengels vormen die kunnen uitgroeien tot een nieuw rozet. Het madeliefje plant zich ook via zaden voort. 

MagnoliaMagnolia

sterke liefde 
Magnolia's hebben ongedifferentieerde bloembladeren: de bloemen hebben een bloemdek bestaande uit bloemdekbladeren. De bloemdekbladeren, de meeldraden en de vruchtbeginsels zijn spiraalsgewijs op de kegelvormige bloemas ingeplant. Deze bloembouw komt overeen met de oudst bekende fossiele bloemen. 

MimosaMimosa

vriendschap, zachtheid, trouw en veelomvattendheid
Mimosa is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. The Plant List erkent 618 soorten. Volgens de Flora of China bestaat het geslacht uit circa 500 soorten die vooral voorkomen in tropisch Amerika. Een aantal soorten worden als sierplant gekweekt. De bekendste soort is het kruidje-roer-mij-niet (Mimosa pudica). 

NarcisNarcis

ijdelheid, nieuw leven, volle wasdom en lentegevoel
Narcis is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie. Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Je vindt narcissen in vele soorten en kleuren: roze, oranje, rode, witte of gevlekte, dubbelbloemige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes.

OrchideeënOrchideeën

schoonheid en vreemde liefde
De bloem van een orchidee is eenvoudig te onderscheiden van een andere bloem. De bloem is prachtig opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen. Het middelste kroonblad is afwijkend qua vorm en vergroot (de lip), zodat het een platform voor insecten vormt om makkelijker het centrum van de bloem te bereiken. 

PioenroosPioenroos

rijkdom en eer
De pioenroos straalt romantiek en liefde uit en wordt ook wel eens gezien als een goed voorteken van geluk en van een goed huwelijk. Misschien is een huwelijk in mei nog niet zo’n gek idee? Ook worden pioenrozen vaak gegeven als stellen 12,5 jaar getrouwd zijn.

 

Roos_roodRoos (rood)

liefde en schoonheid
Rozen zijn bloeiende planten die tot het geslacht Rosa behoren. Er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Daarnaast bestaan er vele veredelde vormen. Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. 

Roos_rozeRoos (roze)

romantische liefde
Rozen zijn over het algemeen niet erg moeilijk te verzorgen, maar kunnen afhankelijk van het ras vatbaar zijn voor aantastingen. Belangrijk is dat het planten in het voor of najaar gebeurt, tussen november en maart, maar niet tijdens vorst. De grond waarop rozen staan dient goed doorlatend te zijn om te voorkomen dat de planten in te veel water komen te staan. 

Roos_witRoos (wit)

eemheid, voor altijd samen
Sommige rozen hebben een heerlijke geur. Deze soorten worden gebruikt in de parfumindustrie. Van de vrucht van de roos, de rozenbottel, worden rozenbotteljam en siroop bereid (Roosvicee). De jam is rijk aan vitamine C. Voor de bereiding van rozenbotteljam worden vooral de vruchten van de hondsroos gebruikt. 

StephanotisStephanotis

geluk
Een ronde boog of eenn in de vorm van een hart, bloemen als sterren en een heerlijke geur: geen wonder dat deze Madame van Madagaskar een welkome huisvriendin is. Stephanotis is het symbool van geluk: de taaie stengels en bladeren kunnen wel tegen een stootje, maar de bloemen zijn kwetsbaar en gevoelig, en vragen om rust en een beetje respect. 

Tulp_roodTulp (rood)

een liefdesverklaring en de hoop dat een wens verhoord wordt
Tulpen kunnen niet in een warm klimaat worden gekweekt, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig hebben om te kunnen groeien. Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni. Behalve de gecultiveerde tulp kent men ook de 'botanische tulp', die vooral geschikt is voor in de tuin.

Tulp_witTulp (wit)

eeuwige liefde
Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is een van de meest dominante exportlanden van tulpen en tulpenbollen. Traditioneel wordt in de lente in de Keukenhof in Lisse een expositie gemaakt van miljoenen tulpen die vooral door toeristen wordt bezocht. Daarnaast komen er bussen vol toeristen om de tulpenvelden te bekijken.

vergeet_me_nietjeVergeet Me Nietje

de ware liefde
In de Middeleeuwen was een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van bloemen viel hij door zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep "Vergeet mij niet". Deze bloem werd door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde. 

ViooltjeViooltje

hoop, hoopvolle verwachtingen
Viooltjes worden gebruikt als basis voor heel veel parfums. Er wordt zelfs snoep van gemaakt. Jonge bladeren zijn in gekookte vorm eetbaar en bevatten heel veel vitaminen. De bloemen kunnen gebruikt worden voor de decoratie van maaltijden. Zowel bloemen, bladeren als wortels worden ook medicinaal gebruikt.

Leuke adresjes

Sir George Gelegenheidskleding

Sir George Gelegenheidskleding

de nummer 1 in gelegenheidskleding
De Pompstee

De Pompstee

unieke trouwlocatie tot 1200 personen
Romantische Trouwauto

Romantische Trouwauto

uw trouwdag wordt onvergetelijk met ons prachtige trouwvervoer

Ook interessant

Versiering en aankleding van een huwelijk

Versiering en aankleding van een huwelijk

8 redenen om te trouwen

8 redenen om te trouwen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Overijssel

Volg ons op social media