8 redenen om te trouwen

8 redenen om te trouwen

Vroeger stapte men bijna allemaal in het huwelijksbootje, tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Na een tijdje verkering werd er getrouwd en daarna kwam het samenwonen pas van pas. Tegenwoordig is het samenwonen zonder met elkaar te trouwen helemaal ingeburgerd en zijn er andere mogelijkheden om het zakelijke deel goed te regelen. Toch dromen veel vrouwen van kleins af aan al van een sprookjesachtig huwelijk met alles erop en eraan. Daartegenover roepen stellen dat trouwen niet meer van deze tijd is. Ons werd gevraagd wat nou goede redenen zijn om te trouwen. Natuurlijk houdt iedereen van een feestje en vind je het misschien leuk om in het middelpunt te staan, maar dat zijn niet de voornaamste redenen. Maar waarom dan wel? Op deze pagina hebben wij 8 redenen voor je op een rijtje gezet om te gaan trouwen. 

Waarom trouwen?

Waarom zou je trouwen terwijl je ook een geregistreerd partnerschap met elkaar kunt aangaan? Als we de cijfers van het CBS moeten geloven, blijft het geregistreerd partnerschap in populariteit toenemen ten opzichte van het huwelijk. Maar is dat terecht? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. 

Huwelijk of geregisteerd partnerschap

Het verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap

Door de tijd heen zijn het huwelijk en een geregistreerd partnerschap steeds meer op elkaar gaan lijken. Zo mag je elkaar achternaam dragen en hebben ook geregistreerde partners beiden het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dit geldt niet bij gewoon samenwonen zonder of met samenlevingscontract, dan heeft namelijk alleen de moeder het ouderlijk gezag over haar kinderen. Bij zowel een huwelijk als een geregistreerd partnerschap zijn getuigen nodig. Het beëindigen van een relatie zit wel anders. Bij een huwelijk komt er namelijk altijd een rechter aan te pas en bij geregistreerde partners alleen wanneer zij op dat moment nog minderjarige kinderen hebben. 

Wat zijn de voornaamste redenen om te trouwen?
 

1. De verbondenheid

De voornaamste redenen waarom men in het huwelijksbootje wil stappen is om de verbondenheid met elkaar aan te gaan. Er voor elkaar zijn in voor- en tegenspoed. Natuurlijk kan dat ook zonder een huwelijk, maar de meeste stellen vertellen dat ze zich na het trouwen meer met elkaar verbonden voelen dan daarvoor. 

2. Omdat je partner het wil

Dit klinkt negatief, maar liefde gaat nu eenmaal ook over concessies doen en iets voor een ander over hebben. Misschien hoeft het van jou niet per se, maar wil je partner wel heel graag trouwen of juist andersom. Als je weet dat je de ander er een groot plezier mee doet, dan maakt dat jou ook gelukkig toch?

Verliefd koppel

3. Vanuit het geloof

Ben jij, je partner of zelfs beiden religieus? Dan is de kans groot dat jullie vanuit het geloof gaan trouwen. In enkele gevallen wordt dit verplicht gesteld. Het is natuurlijk aan jullie of jullie hierin meegaan.

4. Naar het buitenland verhuizen

Het geregistreerde partnerschap wordt niet altijd erkend in het buitenland. Daarom kan het verstandig zijn om voor een huwelijk te kiezen wanneer je samen naar het buitenland wilt verhuizen. 

5. Met een huwelijk wordt de levensduur verlengt

Say what?! Ja, het is een opmerkelijk, maar erg leuk detail. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een huwelijk de mens op lange termijn gelukkiger maakt. Mensen worden niet per se gelukkig van het huwelijk elf, mar je blijft langer gelukkig. Dus wanneer je voor stabiliteit en geluk wilt gaan, stap dan zeker in het huwelijksbootje! We kunnen je helaas niet vertellen of dit ook voor het geregistreerde partnerschap geldt, daar is namelijk geen onderzoek naar gedaan. 

In het huwelijk treden

6. Financiële zekerheid en de rechten

Wanneer je met elkaar getrouwd bent, heb je rechten en plichten naar elkaar toe. Dat is wettelijk zo vastgesteld. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar om andere beslissingen te nemen, heb je wel weer elkaars toestemming nodig. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van jullie huis of bij een koop op afbetaling. Daarnaast heb je ook een onderhoudsplicht naar elkaar toe. Je bent verplicht om elkaar in levensonderhoud te voorzien. Als je trouwt, dan trouw je onder huwelijkse voorwaarden. Wanneer je in gemeenschap van goederen wilt trouwen, zul je dit vast moeten leggen bij de notaris.

7. Het gevoel van zekerheid

Zekerheid heb je helaas nooit in het leven, maar het is wel een romantisch idee dat jullie de toekomst ingaan met het idee dat je je partner “tot de dood jullie scheidt” naast je hebt. Voor veel stellen is trouwen het ultieme bewijs dat jullie je aan elkaar geven en dat jullie alles voor elkaar over hebben. 

8. Trouwen uit liefde

Dit is natuurlijk een van de belangrijkste reden waarom je met iemand in het huwelijksbootje zou stappen. Jullie houden van elkaar en willen dit aan iedereen laten zien. Je wilt jullie liefde bezegelen met een huwelijk. Je belooft elkaar de eeuwige trouw en dat je elkaar lief sult hebben, in voor en tegenspoed. 

Trouwen uit liefde

Wat moet jij als man voor het huwelijk regelen?

Hebben jullie inmiddels besloten om te gaan trouwen? Gefeliciteerd! Nu kunnen jullie beginnen met de voorbereidingen. De meeste dingen zal je aanstaande op zich nemen, eventueel in overleg met jou. Als man zijnde heb jij natuurlijk ook een aantal zaken te regelen. Een van de belangrijkste dingen die jij moet regelen is het aanschaffen van een trouwpak. En nee, hier kan je aanstaande je niet bij helpen. Het is toch veel leuker dat dit een verrassing is voor je partner? Een trouwpak kopen is niet te vergelijken met het shoppen voor een alledaagse outfit. Voordat je naar een trouwpakken specialist bij jou in de buurt gaat, kijk dan eerst even op internet rond naar de trouwkostuums die je mooi vindt. Zo heeft de trouwpakken specialist ook een idee waar hij op moet letten. Het aanschaffen van een trouwpak doe je ongeveer 4 maanden voor het huwelijk. Wil je hier meer weten over de verschillende soorten trouwpakken? Neem dan even contact op met een trouwpakken specialist bij jou in de buurt. Zij hebben jarenlange ervaring in het vak en kunnen je alles vertellen over de verschillende trouwpakken.  

Leuke adresjes

Kinds Verhuur

Kinds Verhuur

de specialist in partyverhuur voor bruiloften
BoothDeluxe

BoothDeluxe

onbeperkt printjes maken met deze sfeermaker!
Whoosh'n Dance

Whoosh'n Dance

leren dansen tijdens een vrijgezellenfeest
Rides4Fun

Rides4Fun

trouwen in een amerikaanse politieauto

Ook interessant

Handige tips

Handige tips
Bezoek ook de website:

Trouwen in Overijssel

Volg ons op social media