Trouwen in gemeenschap van goederen

Bepaal of je wel of niet in gemeenschap van goederen trouwt

Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Maar wat betekend dit en wat zijn de verschillen. En wat past het beste bij jullie situatie?

trouwen_gemeenschap_goederenHuwelijk in beperkte gemeenschap van goederen

Je kunt gaan trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Als je geen keuze maakt dan trouw je automatisch in "beperkte gemeenschap van goederen".  Tot 2018 trouwde je automatisch in volledige gemeenschap van alle goederen. Nu dus niet meer.

  • Het trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat alle bezittingen en schulden die voordat jullie gaan trouwen van jullie samen waren ook gezamenlijk bezit blijven.
  • Bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk door jullie verkregen zijn.
  • Een eigen bedrijf als die in jullie huwelijkse periode gestart is. 
  • Mocht het huwelijk stranden in een scheiding, dan krijgen jullie allebei de helft van de eigendommen en schulden die dan binnen de "gemeenschappelijke goederen" behoren.

Trouwen in volledige gemeenschap van goederen

Trouwen in volledige gemeenschap van goederen is nog wel steeds mogelijk, maar hiervoor moet je naar de notaris, waar dit dan dus notarieel wordt vastgelegd.

trouwen_gemeenschap-van-goederen

Giften en erfenissen

Soms en onder bepaalde voorwaarden vallen goederen en schulden buiten de gemeenschap van goederen. Bijvoorbeeld als je iets geschonken krijgt of erft. Dit is dan een privévermogen. Dat geldt overigens ook voor erfenissen en schenkingen die je voor het trouwen al hebt ontvangen. Een notaris kan je hierover verder informeren.

Eigen bedrijf

Bestond  het eigen bedrijf al officieel vóór de trouwdatum? Dan blijft dit een privébezit. De partner die de onderneming runt, moet dan wel een vergoeding betalen aan de andere partner. Dat moet dan weer overeen komen met het salaris dat in de gemeenschap van goederen valt.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Willen jullie alle of bepaalde bezittingen en of schulden apart houden? Dan kunnen jullie bij de notaris huwelijkse voorwaarden afsluiten. Bij huwelijkse voorwaarden gelden de afspraken die je hebt vastgelegd bij de notaris.

Leuke adresjes

Het Koloniekerkje

Het Koloniekerkje

unieke trouwlocatie waar jullie gehele bruiloft kan plaatsvinden

Ook interessant

Betekenis van bloemen

Betekenis van bloemen

8 redenen om te trouwen

8 redenen om te trouwen




Bezoek ook de website:

Trouwen in Overijssel

Volg ons op social media